Yayında
Sanayide en çok kullanılan elamanlardan olan jeneratörler, makine sanayinde, inşaat sanayinde, otomobil sanayinde ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır. Herhangi bir enerji türünü doğrudan veya dolaylı olarak elektrik enerjisine çeviren makinelere genel olarak jeneratör denir.
Elektronik veya mekanik olarak görev yapan bu makineler, mekanik enerjinin elektrik enerjisine çevirir. Bunun yanı sıra elektrik enerjisine çeviren bataryalar da ışık enerjisini elektriğe dönüştüren hücrelerden olan fotoelektrik hücreleri, ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirir.
Dinamo edilmiş olan elektromanyetik jeneratörde bobin veya manyetik alan içerisinde endüksiyon çizgilerini seçecek biçimde hareket ettirilir. Jeneratörler, birçok bileşik sistemi içerisinde barındırır. Elektrostatik jeneratörler de en çok kullanılan jeneratörlerden birisidir.
Jeneratör ekipmanlarından birisi olan elektrostatik jeneratörler, mekanik enerji, elektrostatik endüksiyon ya da sürtünmeyle üretilen zor elektrikli ve eşit yüklere bölünerek elde edilir.
Jeneratörler, çeşitli büyüklük ve kapasitelerle imal edilirler. Dalgalı yani alternatif akım üretenlerine genel olarak alternatör, doğru akım üretenlere ise doğru akım jeneratörleri ya da dinamo adı verilir. Sonuç olarak elde edilen akım ister alternatif akım olsun, ister doğru akım olsun elektrik enerjisinin kaynağı hepsinde aynıdır. Yalnızca makinenin taslağı değişmektedir.
Bir jeneratöre çalıştırmak için ihtiyaç duyulan mekanik enerji, su türbini, buhar türbini, içten yanmalı motor ya da gaz türbini gibi daha çok ilk hareketi vermek için kullanılır